Drechtsteden

Drechtsteden

Eigenaar: Mila van Geesink

Leden van de groep: 2

Omschrijving:

De gemeenten Alblasserdam, Dordrecht, Hardinxveld-Giessendam, Hendrik-Ido-Ambacht, Papendrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht zijn samen de Drechtsteden. Het algemeen bestuur van de GRD wordt gevormd door de Drechtraad, waarin alle lokale fracties met raadsleden vertegenwoordigd zijn, en die daarmee een bijzonderheid vormt in bestuurlijk Nederland. De Drechtraad bepaalt, in samenspraak met bedrijfsleven en maatschappelijke partners, voor vier jaar de kaders voor het regionaal beleid. Het door de Drechtraad benoemde Drechtstedenbestuur voert het programma uit.

"Handrem eraf, katalysator erop, de Drechtsteden doen!"

Toen het Ministerie van Binnenlandse Zaken regio's medio 2016 gevraagd om mee te doen in het proeftraject Maak Verschil om te kijken hoe we de rol van de 'De regio als sleutel voor de economie' kunnen versterken, zijn de Drechtsteden de uitdaging graag aangegaan onder de titel: "Handrem eraf, katalysator erop, de Drechtsteden doen!"

De lange en intensieve samenwerking tussen de Drechtstedengemeenten heeft de economische kracht van de regio als belangrijk doel. we hebben ons bewezen bestuurlijk concept als ruggengraat en hebben ruime ervaring in het gezamenlijk aanpakken van opgaven. Tegelijk ervaren we dat de samenwerking an sich geen garantie is voor succes. Daar is meer voor nodig. Samen met wetenschappers, experts en ondernemers zijn we daarom op zoek gegaan naar aanbevelingen om de economische slagkracht van het gebied te versterken.

"Erken de regio écht als de schaal waarop het verschil gemaakt kan worden"

Deelname was voor de Drechtsteden dé kans om onze integrale inhoudelijke agenda beter te verankeren, en vanuit de gevonden oplossingsrichtingen nog betere randvoorwaarden te creëren voor onze ambities. Tegelijk heeft het veel inzicht gebracht in wat we nodig hebben van de Rijksoverheid, om de regio echt te erkennen als de schaal waarop het verschil gemaakt kan worden.

"Geen afronding, maar juist het begin"

We hebben onze aanbevelingen op 27 maart 2017 aangeboden aan de Stuurgroep Maak Verschil met de wetenschap dat dit niet de afronding betrof, maar juist het begin van een traject dat we in eigen huis én op landelijk niveau gaan voortzetten.

Deze groep is besloten.